Een contemplatief kookboek
Een mooi, informatief kookboek met tuinkruiden als thema. De vormgeving is in rustige pasteltinten, het letterfont is zelfs iets te rustig, want de dunne, grijze letters zijn soms wat moeilijk te lezen. Het tweede thema is de kloostertuin. In het inleidende hoofdstuk wordt de geschiedenis ervan beschreven, vanaf Benedictus van Nurcia via Karel de Grote en Hildegard von Bingen naar meer recente tuinen. Zo komt ook de Duitse priester Sebastian Kneipp voorbij, naar wie de latere kruidenproducten zijn genoemd. Het laatste hoofdstuk in het boek beschrijft verscheidene kruidentuinen in Nederland en Vlaanderen. Je zou een reis kunnen plannen met deze tuinen als thema.
Tussen de hoofdstukken over kruidentuinen staat het uitgebreide gedeelte waarin de kruiden zelf centraal staan. In de vier hoofdstukken van de seizoenen, te beginnen met de winter, staan sfeerbeelden in woord en beeld, en krijgt steeds één kruidentuin een uitgebreide beschrijving.
Bij de kruiden staat ook een beschrijving, en een gedicht van Tini Brugge of soms van de negende-eeuwse monnik Walafrid Strabo. Ieder tuinkruid krijgt verder beknopte, soms wat eclectische informatie over de geschiedenis ervan. Vanessa van Koppen geeft een recept erbij met het betreffende kruid. Maar de kloosterkeuken speelt in de recepten geen rol.
Registers op recept, kloosterkruiden en andere kruiden, en een bibliografie naar onderwerp maken het boek helemaal af. Dit is een bijzonder kookboek met een vleugje geschiedenis, maar vooral met lekkere, vaak (maar niet uitsluitend) vegetarische recepten. Ik ontmoette er zelfs een oude favoriet van mij in: matze met boter, tuinkers, citroen en suiker. Héérlijk!
Tini Brugge en Vanessa van Koppen, Koken met kruiden uit de kloostertuin. Ontdek de smaak van 40 verschillende kloosterkruiden. (2016, Uitgeverij Kok, Utrecht, ISBN 9789043525558)
Te koop bij de boekhandel of online.