Eten met Nijntje

      No Comments on Eten met Nijntje

Lekker eten voor de allerjongsten

Samuel Levie, Eten met Nijntje

Samuel Levie, Eten met Nijntje

De vormgeving van het kookboek Eten met Nijntje is helemaal Bruna: heldere kleuren, niet alleen in de originele Bruna-plaatjes, maar ook in de door Jeroen van der Spek gefotografeerde gerechten. Chef-kok Samuel Levie kwam op dit idee om zijn jonge kinderen gezond te laten eten. Maar ook lekker natuurlijk!

Via vijf eenvoudige  verhaaltjes in Bruna-stijl (grote plaatjes, weinig woorden) komen de moestuin, boodschappen doen, de herkomst van voedsel, de fruitboomgaard en feesteten voorbij. De plaatjes kunnen natuurlijk ook aanleiding zijn voor degene die voorleest om zelf meer te vertellen, of de kinderen verder te laten associëren. 

Samuel Levie neemt zijn kinderen serieus. Het eerste het beste recept is voor saté van gemarineerde, geroosterde bospeen met zelfgemaakte satésaus. Meestal zijn de recepten voor 4 volwassen porties. Geen probleem, want dit eten zal ook bij grote mensen in de smaak vallen. Er zijn twee vlees- en twee visgerechten, verder zijn alle gerechten vegetarisch. Natuurlijk wordt er ook niet onnodig suiker of honing toegevoegd, meestal volstaat het zoete van groente of fruit zelf.

Koken voor Nijntje

De titel is goed gekozen, want je gaat niet koken met Nijntje maar met haar eten. “Zet kinderen voor het eten rauwkost met lekkere dips voor. Dan kun jij lekker koken en hebben zij hun eerste groente weer binnen”. Dat lees je bij het recept voor groente met drie verschillende dips. Dit is inderdaad véél beter dan koekjes of chips! Maar zij zijn dus aan het snacken, terwijl jij het eten klaarmaakt. Dat is logisch, want peuters en kleuters kunnen nog niet zo veel bijdragen.

Het laatste recept in Eten met Nijntje is al net zo leuk als het eerste. Je maakt vruchtenijsjes, waarbij het zoet van vlierbloesemsiroop, banaan of appelmoes komt. Buiten de deur heb je niet in de hand wat je kind binnen krijgt, maar door ze thuis te laten wennen aan de echte smaak van ingrediënten, hebben ze in ieder geval een goede basis.

Het boek sluit af met tips voor de moeilijke fase waarin kinderen hun identiteit leren ontdekken door voedsel te weigeren. Gelukkig komen de meeste kinderen daar goed doorheen, maar Levie heeft een aantal nuttige tips. De laatste tip bracht ik zelf lang geleden ook al in praktijk: geef je baby vanaf vier maanden geen peuterpotjesvoedsel, maar maak die hapjes zelf. Een leuk recept uit Koken met Nijntje daarvoor is bijvoorbeeld de groentepureegenboog. Dit is niet een volledige maaltijd (eiwitten ontbreken), maar o wat is het mooi! En om het helemaal af te maken heeft Eten met Nijntje ook nog een regenboog-leeslint.

Samuel Levie, eten met nijntje. Met illustraties van Dick Bruna. Mercis Publishing, Amsterdam, 2019. ISBN 9789056478148
Te bestellen bij de boekhandel en bij Bol

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.