Apicius

      No Comments on Apicius

Goede, nieuwe wetenschappelijke editie van De re coquinaria

Christopher Grocock en Sally Grainger, Apicius. A critical edition with an introduction and English translation

Christopher Grocock en Sally Grainger, Apicius. A critical edition with an introduction and English translation

De meest recente editie van het bekende Romeinse kookboek door Grocock en Grainger, Apicius. A critical edition with an introduction and English translation,  is in alle opzichten een prachtig boek. Als object is het, zoals veel boeken van uitgeverij Prospect, een genot om in de hand te hebben, maar belangrijker is de inhoud.

De Latijnse tekst staat links, met in voetnoten de varianten in de twee manuscripten uit de 9de eeuw, en opmerkingen over varianten in de zestien afschriften uit de vijftiende eeuw en eerdere edities en studies. Rechts staat de Engelse vertaling, met verklarende noten betreffende de tekst zelf. De editie is bijzonder compleet door een editie van de Excerpta Vinidarii, een dertigtal recepten die niet rechtstreeks aan De re coquinaria zijn ontleend, maar wel uit dezelfde tijd  stammen, de vierde of vijfde eeuw.

Bewerkte recepten ontbreken, maar dat valt ook buiten het bestek van dit boek. Praktisch is de concordantie van de nummering van de recepten met eerdere edities. Eén minpunt: er is geen index op de Latijnse tekst of de Engelse vertaling, alleen een index op de inleiding en de aanhangsels, en een glossarium op enkele ingrediënten. Wil je snel opzoeken in welke recepten bijvoorbeeld gember wordt gebruikt, dan zal je een andere editie moeten raadplegen.

Christopher Grocock en Sally Grainger, Apicius. A critical edition with an introduction and English translation (2006, ISBN 9781903018132) Engelstalig
Alleen nog tweedehands verkrijgbaar

Leave a Reply

Your email address will not be published.