Bismilla Arabia

      No Comments on Bismilla Arabia

Ongelooflijk lekker

Nadia Zerouali en Merijn Tol, Bismilla Arabia

Nadia Zerouali en Merijn Tol, Bismilla Arabia

Dit tweede kookboek van Merijn Tol en Nadia Zerouali met recepten uit de Arabische keuken is een prachtig vervolg op Arabia, onze culinaire reis. De samenwerking met fotograaf Sven Benjamins en grafisch ontwerpster Rosa Vitalie is gelukkig voortgezet, je kunt echt spreken van ‘deel 1’ en ‘deel 2’.

Opnieuw reisden culinair journalistes Tol en Zerouali rond door de drie regio’s om te koken en eten met mensen uit de streek, beroepskoks, hobbykoks en thuiskokers:  in het Midden-Oosten waren nu Palestina/Israel en Turkije aan de beurt, in Zuid-Europa Sardinië en Catalonië, en in de Maghreb Libië en Algerije. De beschrijvingen en foto’s van de bezochte regio’s en ontmoetingen met al deze mensen staan dit keer bij elkaar in het midden van het boek. Bij het lezen krijg je zin zelf op reis te gaan, en daarbij helpt de adressenlijst achterin met hotels, restaurants en specialteitenwinkeltjes.

De recepten

De recepten zijn allemaal voorzien van duidelijke, paginagrote foto’s, en ook de instructies zijn duidelijk. Achterin staan een woordenlijst voor exotische ingrediënten en het register op recepttitel en een aantal ingrediënten. In de inhoudsopgave voorin staan alle recepten apart genoemd.
De recepten staan per streek in willekeurige volgorde, zoet en hartig, vlees, vis en vegetarisch. Informatie over menu-opbouw ontbreekt, daar had ik toch wel wat over willen lezen. De meeste recepten zijn eenvoudig te maken en zonder uitzondering smakelijk. Ik heb er al veel uit gekookt.

Bismilla Arabia is een aanwinst voor de kookliefhebber, en mocht je ‘deel 1’ (Arabia) al in je bezit hebben, denk dan niet dat ‘deel 2’ dubbel en dus overbodig is. Integendeel zelfs, dit boek is een leuke aanvulling.

Aanvulling op enkele recepten

Onlangs (december 2019) heb ik weer eens enkele recepten uit dit kookboek bereid. 

Zowel bij het recept voor hummus als voor falafel gebruiken de dames een enorme hoeveelheid kekererwten. Ik vraag me af of er niet per abuis het gewicht van gedroogde in plaats van geweekte kekers is bedoeld. Een kilo gedroogde kekers worden twee kilo geweekte. Ik heb van de helft daarvan zowel falafel als hummus gemaakt, voldoende voor vier personen. Met 500 gram gedroogde kekererwten heb je dus al genoeg.

Nadia Zerouali en Merijn Tol, Bismilla Arabia (Kosmos, 2010, ISBN 9789021546391)
Alleen nog tweedehands verkrijgbaar

Leave a Reply

Your email address will not be published.