Building a wood-fired oven for bread and pizza

Geschiedenis van de broodoven, en: hoe bouw je die in je achtertuin?

Tom Jaine, Building a wood-fired oven for bread and pizza

Als je helemaal authentiek brood wilt bakken, doe je dat in een hout-gestookte oven. Na een uitgebreid geïllustreerde introductie over de geschiedenis van broodovens van de IJzertijd tot de achttiende eeuw, volgt de handleiding voor het bouwen (of restaureren) en stoken van je eigen broodoven. Als dat kan, want je moet er wel een vergunning voor aanvragen: het is een stevig bouwsel van 2 meter in het vierkant en ruim 2 meter hoog. Maar zelfs als je niet je eigen oven bouwt, is dit een leuk boekje over de kunst van het broodbakken. De oude bakkerswerktuigen worden beschreven (en afgebeeld), en er staat één basisrecept in voor ‘household bread’, waarin het deeg drie rijsfasen doorstaat (24-36 uur, 3 uur, 3 uur). De 70 illustraties zijn gravures en lijntekeningen, alle in zwart-wit. Omdat dit boekje zowel een compleet bouwplan en praktische stookinstructies biedt als historische achtergrondinformatie, is het voor de praktische doorzetter net zo waardevol als voor de ‘studeerkamergeleerde’.  Als je een boek met broodrecepten wilt, dan moet je elders kijken.

Tom Jaine, Building a wood-fired oven for bread and pizza. (1996, ISBN 9780907325703) Engelstalig
In 2011 verscheen een herdruk van dit boek

Laatste update op

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *