Het Disney Kookboek voor kinderen

’t Is dat ’t Disney is …

Chantel Veer, Het Disney kookboek

Chantel Veer, Het Disney kookboek

Een vierkant formaat boekje met vrolijk gekleurd, stevig kartonnen kaft. Chantel Veer heeft een aantal klassieke Disneyfiguren geselecteerd, waaronder veel inwoners uit Duckstad. Bij die figuren heeft ze passende recepten verzonnen. Bij Knabbel en Babbel staan natuurlijk recepten met noten, Katrien Duck gaat voor het zoet, Oom Dagobert eet een zakenlunch. We zetten Donald in Zuid-Amerika en hup, recepten voor Peruaanse Chili en Mexicaanse wrap.

De recepten beslaan meestal twee pagina’s. Duidelijk staat aangegeven hoe lang je ermee bezig bent, welke ingrediënten je nodig hebt en welke keukenspullen. Vaak staat er een gekleurd kadertje bij met Tipjes waarin ook variaties worden genoemd. Het boekje is rijk geïllustreerd met Disneyfiguurtjes, maar slechts een derde van de gerechten is gefotografeerd. De recepten zijn zeker niet kinderachtig, zelfs voor sommige volwassenen met weinig keukenuren zal het koken uit dit boekje nog een uitdaging zijn. Kijk maar naar de Varkenshaasjes gevuld met perzik in een jasje van amandeltjesFranse pannenkoekjes met gerookte zalm, of de Slagroomtaart met kokos-vanillevulling. Een kind zal zeker de hulp van een volwassene met enige kookervaring nodig hebben.

Zoete recepten zijn in de meerderheid, daarna volgen recepten met vlees, en vis en groente spelen een ondergeschikte rol. De band met de Disneyfiguren blijkt alleen uit de afbeeldingen van Disneyfiguren en uit de associatieve indeling van een recept bij een bepaalde figuur, er zijn geen gerechten met Mickey Mouse-oren. Er is wel een inhoudsopgave ingedeeld naar de Disneyfiguren, maar een register of lijst van recepttitels ontbreekt.

Voor kinderen – en volwassenen – die dol zijn op Donald Duck en zijn familie en vriendjes is dit een aardig kookboekje. Voor mensen die weinig met Disney ophebben zijn er ook wel wat recepten in te vinden, maar voor hen zijn er genoeg andere kookboeken.

Chantel Veer, Het Disney Kookboek voor kinderen (Cantecleer, Baarn, 2001, ISBN 9021330636). Leeftijd vanaf 9 jaar.
Alleen tweedehands verkrijgbaar

Leave a Reply

Your email address will not be published.