Home Made

      No Comments on Home Made

Van ‘de vrouw van’

Tana Ramsay, Home made

Zou het komen omdat ze getrouwd is met Gordon Ramsay? Dit is alweer het derde kookboek van Tana, en eerlijk gezegd, voor mij hoeft het niet. Er staan veel foto’s in van Tana, van de kinderen van Tana, een enkele keer van de man van Tana, en veel beschrijvingen van het hectische gezinsleven van Tana.

Dat is nog tot daar aan toe, maar de recepten zijn ook nog niet altijd wat het wezen moet. Ze zijn zeker smakelijk en inspirerend, maar de instructies zijn niet altijd compleet of correct. Zo vergeet ze steevast bij het binden van sauzen met boter en bloem te vermelden dat je wel moet blijven roeren terwijl je de vloeistof geleidelijk in de pan giet, en pas de volgende hoeveelheid vloeistof mag toevoegen als de vorige geheel is opgenomen door de roux. Een onervaren kok zou hier makkelijk de mist in kunnen gaan. En, hoewel Tana beweert dat zij op gezond koken let, schrijft ze vleesporties voor van maar liefst 150 gram per persoon, voor groente daarentegen vindt ze een onsje wel genoeg. Als je echter je eigen ervaring gebruikt en Tana’s recepten kritisch bekijkt in plaats van ze blindelings te volgen, is dit een leuk kookboek.

De indeling is niet naar soort gerecht en plaats in het menu (behalve soep), maar naar hoofdingrediënt. Verschillende soorten vlees krijgen een apart hoofdstuk ( wild ontbreekt), vis en zeevruchten krijgen samen één hoofdstuk, groentenaardappels, en pizza&pasta krijgen weer elk een apart hoofdstuk (maar niet rijst of peulvruchten), en het zoet is verdeeld in fruit en chocolade.

Over het boek als object is ook wat te mopperen. De grofkorrelige en wat fletse foto’s lopen vaak tot aan de bladrand, zodat de paginering wegvalt. Eén keertje is dat geen probleem, maar als meerdere bladzijden op elkaar volgen zonder paginanummer, wordt opzoeken van een recept wel moeilijk.

Tana Ramsay, Home made (2009, Tirion, Baarn, ISBN 9789043912587)
De prijs is wel erg hoog, je kunt ook de Engelse editie kopen.

Leave a Reply

Your email address will not be published.