Voedingsleer voor Ostrogoten en Franken in de vroege Middeleeuwen
Is dit het laatste boek over voedsel uit de klassieke oudheid, of het eerste middeleeuwse boek? Anthimus was een Griekse arts, die in het begin van de zesde eeuw door Theodoric, de Oostgothische heerser van Italië, als ambassadeur naar de Frankische koning Theuderic in Metz werd gestuurd. Daar schreef de arts zijn verhandeling over voedsel.
Het is geen kookboek, maar een beschrijving van het effect van allerlei levensmiddelen op de gezondheid. Maar er zijn wel enkele gerechten uit af te leiden, zoals geroosterde varkenslever met olijfolie, zout en koriander. Deze gerechten weerspiegelen, aldus Mark Grant, niet de roemruchte Apiciaanse keuken, maar die van de Gallo-Romeinen en Franken die slechts de beschikking hadden over wat er in de omgeving te vinden was. De handelsroutes van het Romeinse Rijk waren immers in verval geraakt.
De Latijnse tekst met Engelse vertaling beslaat 36 pagina’s, het uitgebreide commentaar met talrijke citaten uit oudere Griekse en Romeinse teksten ruim 40. In de inleiding beschrijft Grant de carrière van Anthimus, de (voedings)toestand in het noordelijke deel van Gallië in de zesde eeuw, de keuken en dieetleer. Een uitgebreide bibliografie en twee indices, op naam en voedingsmiddel, maken deze editie compleet. Een interessante tekst, zowel voor geïnteresseerden in de Romeinse keuken als in de ontwikkeling van de middeleeuwse keuken. Maar nogmaals: het is géén kookboek.
Mark Grant, Anthimus, De observatione ciborum. On the observance of foods. (1996, Prospect Books, ISBN 9781903018521) Engelstalig
Alleen nog tweedehands verkrijgbaar, bijvoorbeeld bij Amazon.de