Rook jij Rook ik

      No Comments on Rook jij Rook ik

Roken voor de sportvisser

Peter Lobs, Rook jij Rook ik

Peter Lobs, Rook jij Rook ik

Een boekje over roken dat voor het eerst verscheen in 1994, geschreven voor sportvissers, in opdracht van een bedrijf dat rookovens en benodigdheden daarvoor verkoopt.  Toch is de inhoud breder dan deze beschrijving doet vermoeden. Voor mij ligt de ‘opnieuw uitgebreide herdruk’ uit 2006. Peter Lobs is zelf sportvisser, valt uit de inleiding af te leiden. De nadruk ligt dan ook op het verwerken van gevangen vis. Zo is er een overzicht van de in Nederlandse wateren voorkomende vissen, waaruit blijkt dat – naar de persoonlijke mening van Lobs – de meeste vissen het best tot hun recht komen als ze warm worden gerookt (op ongeveer 75 °C). Alleen haring, zalm en zeeforel smaken beter als ze koud worden gerookt (op slechts 25 °C, maar wel langere tijd).

Het schoonmaken en fileren van vis wordt beschreven, en er is ook aandacht voor het invriezen. Immers, als je een grote vangst hebt, kun je niet alles in één keer verwerken. Het roken van paling, makreel en haring krijgt ruim aandacht, en het boekje besluit met enkele beknopte recepten voor het warm roken van zalm, forel, mosselen, wild en gevogelte, kipfilet, eendenborst en kaas, gevolgd door drie marinades. Worst wordt wel genoemd, maar hoe je die zelf kunt maken en roken wordt niet beschreven.

Voor pekelzout – dat makkelijk zelf samen te stellen is – volstaat Lobs met het noemen van het kant-en-klare rookzout van MultiSmoke. Voor het pekelen van vis in een zoutoplossing (ook hier wordt rookzout van de opdrachtgever  aanbevolen) wordt goed beschreven wat het effect is van verschillende zoutconcentraties op de vis, en ook het drogen, een  handeling die door beginnende rokers regelmatig achterwege wordt gelaten omdat ze er het belang niet van inzien, krijgt aandacht.

Voorafgaand aan de praktijk van het roken wordt het rookproces beschreven, en de verschillende modellen van MultiSmoke, van koelkastgrote rookovens waarin je tien kilo vis in één keer kunt roken tot aan een klein tafelmodel rookoventje waar net twee forellen in passen. En ook, dat vind ik leuk, een uitleg over het ombouwen van een oud olievat tot rookoven.

Tekeningen en kleurenfoto’s verduidelijken een en ander, en er zijn drie softfocus reclamefoto’s van een mooi mensenpaar dat geniet van de geneuchten van het sportvissen en roken van de vangst (zie ook de omslagfoto).

Voor recepten moet je dit boekje niet kopen. Maar wil je een duidelijke uitleg over de techniek van het roken in vooral grotere rookovens (hoewel veel natuurlijk ook voor de tafelmodelletjes geldt), dan heb je met dit boekje een goede aanschaf.

Peter Lobs, Rook jij Rook ik. Alles over het roken (Publishing House facilities, Doetinchem, 2006 5de druk, ISBN 9789076020037)
Alleen nog tweedehands verkrijgbaar, of via deze website

Leave a Reply

Your email address will not be published.