Brood Bakken

      No Comments on Brood Bakken

Broodbakken volgens dokter Oetker

Annette Elges, Brood bakken

Annette Elges, Brood bakken

Oorspronkelijk is dit kookboek van Annette Elges een Duitstalige uitgave van Dr. Oetker. In Nederland verscheen het onder de vlag van Ria van Eijndhoven, wier naam en foto prominent op de achterkant prijken, terwijl de naam van de eigenlijke schrijfster weggemoffeld staat bij de drukgegevens.

In de inleiding komen geschiedenis van het brood, graansoorten, meelsoorten en huishoudelijke graanmolens aan de orde, en er staan wat algemene tips in voor broodbakken. Er wordt gewerkt met verse en droge gist, en met ‘zuurdesem-extract’, dat je in Nederland zal moeten opsporen.

De recepten zijn verdeeld in zuurdesem- en gistbrood, ontbijtbrood, zoete broodjes en gevuld brood. Een aantal recepten is gefotografeerd, en sommige hebben ook instructieve foto’s. De recepten zijn duidelijk, maar volgens mij kunnen de hoeveelheden gist wel wat minder, en zou er ook uitleg voor het gebruik van echt zuurdesem in plaats van zuurdesem-extract moeten zijn. Er zijn veel recepten waarin roggemeel wordt verwerkt, hierin blijkt de Duitse herkomst. De gevulde broden zijn top!

EDIT 2019 – Een raadsel: op Bol is het boek nog tweedehands te koop, met als auteur ene Yke Schotanus.

Annette Elges, Brood Bakken. (1989). Oorspr. Brot Backen (1988, ISBN 9036602386)
Alleen nog tweedehands verkrijgbaar

Leave a Reply

Your email address will not be published.