Food in the ancient world from A to Z

      No Comments on Food in the ancient world from A to Z

Alles over voedsel in de oudheid in één band

Andrew Dalby, Food in the ancient world from A to Z

Andrew Dalby, Food in the ancient world from A to Z

Een prima encyclopedie van Andrew Dalby over voedsel in de klassieke wereld (het oostelijke deel van de Middellandse Zee en het Nabije Oosten) van de prehistorie tot ongeveer 500 na Christus.  De lemmata betreffen niet alleen ingrediënten, dranken en gerechten, maar ook gerelateerde begrippen als hongersnood (famine), eetgerei (dining and drinking utensils) en dieetleer (diet), en persoons- en plaatsnamen waar iets over te vertellen valt (zo wist Caesar ondermeer via feestelijke banketten met uitgelezen wijnen de publieke gunst te verwerven, en kwam de beste Italiaanse olijfolie uit Venafrum).

Een naslagwerk, maar ook een heerlijk bladerboek, ook al ontbreken illustraties. De lemmata zijn voorzien van citaten en verwijzingen naar bronnen en studies. Een bibliografie, en indices op wetenschappelijke namen van gewassen, Latijnse en Griekse namen, maken dit werk compleet. Het boek is ingenaaid in een harde band en voorzien van een mooie stofomslag. Het boek is niet goedkoop, maar als je geïnteresseerd bent in de keuken van de klassieke oudheid is het z’n geld zeker waard. De link verwijst naar de paperback editie.

Andrew Dalby, Food in the ancient world from A to Z. (2003, Routledge, ISBN 0415232597; paperback 2013 ISBN 9780415862790)  Engelstalig 
Te bestellen bij de boekhandel en bij Bol. De link hierboven gaat naar de hardcover-editie, maar je kunt klikken op de paperback-editie, die is veel goedkoper.

Leave a Reply

Your email address will not be published.