A Medieval Feast by Aliki

      No Comments on A Medieval Feast by Aliki

Kom maar op met die pastei!

Aliki, A medieval feast

Aliki, A medieval feast

Ooit was er een Nederlandse vertaling van dit prachtige prentenboek, Een middeleeuws feestmaal (1984). Deze is al lang niet meer te koop, maar gelukkig is de Engelstalige versie nog steeds verkrijgbaar. Dit is toch vooral een prentenboek, dus …

De kleurige plaatjes doen denken aan middeleeuwse getijdenboeken met hun mooi versierde randen, het verhaaltje (de voorbereidingen voor een feestmaal, de bereiding ervan, en de maaltijd zelf) wordt in weinig woorden verteld. In haar nawoord plaatst Aliki het verhaal in Engeland rond 1400.

De maaltijd is voor een koning, met afbeeldingen van fantastische ‘spektakelgerechten’ zoals fabeldieren, een kasteel van marsepein, een pauw in zijn verenkleed. Gerechten die inderdaad middeleeuwse adellijke banketten opsierden. Over het eten van de ‘gewone mens’ kom je niets te weten, en recepten hebben –terecht – in dit prentenboek geen plaats. Maar wat er allemaal wél te zien is, is absoluut de moeite waard. Zolang je je publiek er maar bij vertelt dat zo’n maaltijd óók in de Middeleeuwen uitzonderlijk was.

Aliki, A Medieval Feast (1983 en later, Harper Collins, ISBN 9780064460507) Leeftijd 6-11 jaar. Engelstalig

Leave a Reply

Your email address will not be published.