Huibers heeft honger

      No Comments on Huibers heeft honger

Heerlijk boekje, om te lezen en om uit te koken

Marcus Huibers, Huibers heeft honger

Marcus Huibers, Huibers heeft honger

Marcus Huibers is lid van de Volkskeuken, de culinaire rubriek van De Volkskrant waarin dagelijks door diverse Volkskoks een stukje met een recept wordt gepubliceerd. In dit boekje zijn als ik goed heb geteld 119 van zijn stukjes gebundeld. Ze zijn zonder uitzondering luchtig en leuk, en de recepten erbij zijn goed. Die recepten zijn voornamelijk Nederlands (of algemeen Westers), met een enkel uitstapje naar Zuid-Europa of Azië. Huibers eet graag vlees en vis, met groenten heeft hij duidelijk wat minder op, en zoet kan hem gestolen worden. Het enige zoete recept is een nagerecht met aardbeien, waar dan wel weer zwarte peper in zit. De recepten zijn technisch niet al te moeilijk, maar ook niet zo simpel dat het saai wordt. Om het helemaal af te maken, staan er ook nog wijnadviezen bij.

Het is spannend om te zien hoe Huibers in zijn stukjes bijvoorbeeld de draai weet te maken van een schizofreen konijn naar een recept voor gekookte mosselen, of via ‘(geen) andouillettes’ bij inktvis met wortel en tomaat uitkomt. Er is een uitgebreid register voor de recepten, zowel alfabetisch als op ingrediënt en bereidingswijze. Helaas is er geen inhoudsopgave met de titels van de stukjes, want als je dat leuke stukje over ‘Henk en z’n bitches’ nog eens wilt lezen, maar je weet niet meer welk recept daar bij stond (kip met yoghurt en groene kruiden), dan moet je het hele boek doorbladeren. Gelukkig is dat geen straf.

Een onderhoudend lees- en kookboek voor iedereen die, zoals Huibers in zijn Inleiding over zichzelf schrijft, in zijn ontwikkeling is blijven steken in de orale fase. En zijn we dat niet vrijwel allemaal?

Marcus Huibers, Huibers heeft honger (Uitgeverij Balans, Amsterdam, 2010, ISBN 9789460032370)
Te bestellen bij de boekhandel en bij Bol

Leave a Reply

Your email address will not be published.