Kinderen in de keuken: het kan!
Basiskookboek staat in de ondertitel, en dat klopt ook. Een écht kookboek, met recepten voor complete maaltijden, waarin ook voedingsleer, menuleer, kookappatuur en tafeldekken aan de orde komen. De indeling begint met zetmeelgerechten (aardappel, pasta, rijst, pizza), gevolgd door groente, vlees, vis en vleesvervangers (ei, kaas, tofu en quorn), en dan voorgerechten, nagerechten, sauzen, dips en picknickgerechten. De instructies zijn uitvoerig en duidelijk, er zijn suggesties voor combinaties en variaties, en de vrolijke en vaak verduidelijkende illustraties van Annette Fienieg maken dit boek een feest voor het oog. In de roodomrande kaders staan de ingrediënten, benodigde keukenspullen, en voorbereidingstijd en kooktijd aangegeven. Doel van het boek is kinderen zelfstandig te laten koken, zij zullen dus al goed moeten kunnen lezen. Maar dan leren ze ook inderdaad een basiskennis aan waarmee ze met succes andere kookboeken kunnen gaan ontdekken, of zelf gerechten bedenken. De inhoudsopgave is tegelijkertijd receptenregister.
Eén uitglijder: volgens de schrijfster bevat roomboter méér vet dan margarine. Fout: beide bevatten evenveel vet (80%). Halvarine bevat inderdaad minder vet, maar er staat niet bij dat je dat niet kunt gebruiken om mee te bakken of braden.
Petra de Jong en Annette Fienieg, Koken kun je leren (2004, Cyclone, ISBN 9789058780300). Leeftijd vanaf 10 jaar.
Alleen nog tweedehands verkrijgbaar