Lekker en leerzaam: alles over ijs
Carlina en haar man Roberto stammen allebei uit Italiaanse families die al generaties lang in diverse landen in Europa ijs verkopen. Ze hebben een ijssalon in Utrecht, waar Roberto heerlijke ijsjes maakt. Carlina vertelt over de geschiedenis van het ijsmaken en van Italiaanse ijsbereiders, over hun eigen fascinatie met ijs, en natuurlijk hoe je zelf ijs kunt maken, vanaf het handen wassen vooraf tot het afwassen van de gebruikte spullen erna. De recepten zijn goed uitgelegd, met bereidingstijd, invriestijd, keukengerei, boodschappenlijstje en stapsgewijze uitleg van de handelingen. Er zijn diverse recepten voor sauzen bij ijs, ijslolly’s, sorbetijs, roomijs en er is één recept voor hartig ijs: tomatenijs. Het hele boekje is in één kleur gedrukt, appeltjesgroen, de illustraties van Gertie Jaquet zijn leuk en instructief. Al met al een boekje om van te smullen.
Carlina Coletti de Lorenzo, Lekker! IJs (2009, The house of books, ISBN 9789044323092). Leeftijd vanaf 8 jaar.
Alleen nog tweedehandsverkrijgbaar, maar er is nu ook een ebook!
In 2012 pubpiceerde Carlina een ijsboek voor volwassenen, met de simpele titel IJs.