Traktaat van de kampernoeljes

      No Comments on Traktaat van de kampernoeljes

Leuke uitgave van een interessant boekje over paddenstoelen uit de zeventiende eeuw

Van Sterbeek, Marleen Willebrands, Traktaat van de kampernoeljes

De tekst is een kort traktaat (12 pagina’s) dat 1668 is gepubliceerd door Franciscus van Sterbeeck, secretaris van de bisschop van Antwerpen. De originele tekst staat achterin het boekje, en is ook op de website van Marleen Willebrands te raadplegen. Van Sterbeeck publiceerde in 1675 een veel uitgebreider werk over paddenstoelen (het Theatrum fungorum oft het toneel der campernoelien), waarvan de tweede druk uit 1712 ook online te raadplegen is. In de gedrukte editie van het Traktaat van de kampernoeljes, genaamd duivelsbrood staat een vertaling in modern Nederlands met verklarende noten, een inleiding over Van Sterbeeck, een hoofdstuk over de benaming van paddenstoelen bij van Sterbeeck (moeilijk te bepalen vaak), opvattingen over paddenstoelen van medici en kruidenkundigen uit de zeventiende eeuw, en heel leuk, dertien bewerkte keukenrecepten die in het Traktaat en het Theatrum te vinden zijn.
Dit is niet een ‘paddenstoelenkookboek’ maar een boek over paddenstoelen in de zeventiende eeuw waar ook enkele recepten in staan. Interessante kost voor mycologen en culinair historici, curiositeitje voor de culinair avontuurlijken. Wat dacht je van gehaktballetjes van zwezerik, merg en paddenstoelen?

Marleen Willebrands en Arno ‘t Hoog, Traktaat van de kampernoeljes, genaamd duivelsbrood (Uitg. Verloren, Hilversum, 2006, ISBN 9789065509178)
Te bestellen in de boekhandel of online bij Bol en andere sites.


Leave a Reply

Your email address will not be published.